tirsdag den 29. juli 2014

Góða ólavsøku

I dag, 29.juli, er Færøernes nationaldag.

28. og 29. Juli er der fest i gaderne i Tórshavn, og de fleste færinger deltager.
Festen bærer præg af hygge, sang, samvær og så er der rigtig mange der har national dragten på, og det synes jeg er en helt speciel sjarme ved ólavsøka (Olaj festen, som den hedder på dansk).
Jeg er i øjeblikket ikke på Færøerne, men derimod i Danmark, så jeg så med gennem internettet i går da festen startede med tale. Der var rigtig mange mennesker samlede, og jeg længtes virkelig hjem. Hjem til Færøerne.
Her er det min smukke lillesøster i nationaldragten.
Man samler til dragten igennem flere år, for den er ret dyr, og stort set alt er håndlavet.
Silvia har min mors trøje og skørt på, og mit tørklæde og forklæde, da hun ikke har fået sit eget endnu.
På dette billede er det min lillebror, min farfar, farmor og jeg til farfars 80 års fødselsdag i 2010.
Min nationaldragt for mig helt speciel. Jeg begyndte at samle på sølvet da jeg var 10 år gammel, og så fik jeg tit en enkel ting i enten fødselsdagsgave eller julegave. Mønsteret på sølvet har jeg selv valgt, og der er mange forskellige at vælge imellem.
Stoffet til skørtet har min mormor vævet til min konfirmation og jeg syede skørtet inden jeg fik min studenter eksamen. Trøjen har jeg strikket, også inden jeg fik min studenter eksamen, men jeg nåede ikke det hele, så min farmor har strikket ærmerne. Forklædet og tørklædet har min mormor broderet i lilla og gul, hvilket passer rigtig godt til mig. Desuden har jeg en slags kappe som man bruger over dragten når det er koldt, og den har min mor syet.
Så der er masser af historie og affektionsværdi i min nationaldragt, og sådan er det for de fleste færinge.


min lillebror og jeg som studenter i 2009
min mand og jeg

4 kommentarer:

 1. Det er sjovt at læse om folkedragter fra de forskellige lande. Det er også sjovt, at læse hvordan de bruges den dag i dag.

  SvarSlet
 2. Årh, jeg savner ólavsøka - det er så fint, hyggeligt og sjovt, og det er nogle år siden jeg sidst har haft min dragt på. Hvor er du fin i din! :)

  SvarSlet
 3. Jeg har været så heldig at deltage i Ólavsøka flere gange, det har været en fantastisk oplevelse.
  Jeg kan godt lide, I bruger nationaldragterne, har set det til store familiefester og synes, det ser godt ud - ligesom du gør i din smukke dragt

  SvarSlet
 4. hvor er det fint, at I alle har arbejdet sammen om din nationaldragt! Det gør det sandelig til en meget fin og særlig dragt.

  SvarSlet